Over asbest

You are here:

Over asbest

No Time to Waste! Asbest is massaal aanwezig in het Vlaamse leefmilieu. Het materiaal vormt echter een ernstig risico voor onze gezondheid. Hoe maken we onze leefomgeving asbestveilig?

art008
sqr021-col1
sqr021-col2
ba-008
sqr031-col1
sqr031-col2

De geschiedenis van asbest

Asbest is afkomstig van een aantal minerale asbestgesteenten die vrij in de natuur te vinden zijn. Niet in België maar bijvoorbeeld wel in Canada, Brazilië, China, Afrika en enkele Oost-Europese landen. De naam “asbestos” komt uit het Grieks “Amiantus” wat onbrandbaar, onverwoestbaar betekent. Reeds 4000 jaar geleden wer asbest reeds gebruikt. Vooral in textieltoepassingen bijvoorbeeld bij rituelen. Zo gaat het verhaal van Karel de Grote (747 – 814 na Christus), keizer van het Heilige Roomse rijk, asbesttextiel gebruikte om een tafelkleed in de lucht te gooien maar dat onbrandbaar bleek.

Asbest is massaal aanwezig

De bouwsector gebruikte asbest vanaf 1955 tot in de jaren 90 van de vorige eeuw. Tot in 1998 werd het materiaal toegepast in dak- en gevelbekleding. Asbest was lang populair voor zijn isolerende, brand- en condenswerende eigenschappen. Het materiaal was sterk, bestand tegen hoge temperaturen en bovendien goedkoop. Asbest werd daarom, al dan niet met een bindmiddel, verwerkt tot een groot aantal bouwmaterialen.

Asbest is gevaarlijk

Asbest is lang geroemd en gebruikt omwille van zijn positieve eigenschappen. Helaas hangt het grootste nadeel van asbest samen met serieuze gezondheidsrisico’s. Een belangrijke eigenschap van asbest is dat het zich kan splitsen in zeer kleine vezels. Die kleine vezels kunnen vrijkomen bij beschadiging of een slechte staat van het product, en kunnen zo worden opgenomen door het lichaam door inademing en door inslikking. Na de eerste W.O. zijn er reeds verschillende medische publicaties verschenen omtrent de gezondheidsrisico’s en de nadelige effecten die asbestvezels in de longen kunnen veroorzaken. In de jaren ’60 werd ook het verband gelegd tussen asbest en longkanker.

Volgens de berekeningen van OVAM zitten deze schadelijke stoffen in meer dan 3500 verschillende toepassingen en in ruim 2,8 miljoen woningen in Vlaanderen. Asbest vind je in dak- en gevelbekleding, rond (nuts)leidingen, in tegels en vloerbekleding, zelfs in machines en verwarmingsketels.